Åtte enkle tips til deg som har hjemmekontor

 

Mange opplever i disse dager at de plutselig sitter i en helt ny arbeidehverdag med hjemmekontor. Agder Arbeidsmiljø IKS har utviklet enkle tips til deg som sitter hjemme!

1. Lag en struktur i hverdagen

Når vi tilbringer så mye tid som vi gjør hjemme er det viktig å lage et skille mellom arbeid, fritid og hvile. Sett gjerne opp en ukeplan eller dagsplan og del dagen din i tre. Husk også å veksle mellom arbeidsøkter og pauser. Planlegg gjerne dagen din sammen med familien og kolleger.

2. Behold de rutinene du kan

Mange arbeidstakere opplever nå å være i en helt ny situasjon, og de vanlige rutinene våre er plutselig tatt bort fra oss. Det er viktig at arbeidstakere som har hjemmekontor prøver så godt de kan å holde på dagligdagse rutiner. Dette er fordi rutiner beroliger oss, gir oss trygghet og ro. Stå derfor opp til vanlig tid, kle deg som om du skal på jobb, spis måltider til de «vanlige» tidspunktene og gå og legg deg til samme tidspunkt som om du skulle på kontoret.

Det kan også være en lur ide og lære noen ny rutiner i denne perioden. Det kan for eksempel være at man lager nye rutiner for håndvask og hilsemåter, eller at man større grad bruker sosiale medier og telefon i kontakt med familie og kolleger. Agder Arbeidsmiljø IKS har valgt å treffes som kolleger kl. 12.00 på Teams hver dag for å opprettholde daglig kontakt, for fortsatt å løse arbeidsoppgaver i fellesskap, og for å snakke om situasjonen vi nå står i. Et annet tips kan være å etablere planlagte og u-planlagte virtuelle kaffepauser. Det å beholde kontakten med familie og kolleger vil kunne gi en god trygghetseffekt. Husk at det også finnes andre samtaleemner enn korona!

3. Skap ditt eget hjemmekontor

Tilrettelegg, så lagt det er mulig, for å jobbe hjemme ifra. Har du strukturert arbeidsdagen din og definert området for arbeidsplass er det enklere å få ting gjort. Sett opp PC, ta med deg skjermer og tastatur hjem fra jobb og tilrettelegg egen arbeidsplass med mulighet for digitale møtearenaer.

4. Ikke glem deg selv – gjør fysiske aktiviteter

Selv om treningssentrene er stengt, og du ikke lenger kan gå eller sykle til jobben er det er viktig at du også i denne perioden holder deg aktiv. Bruk den flotte naturen vi har i Norge og kom deg ut!

5. Gjør noe gøy og meningsfullt – distraher bekymringene!

Det å være i hjemmekontor, isolasjon og karantene kan oppleves som isolerende og kjedelig, og det følger mange bekymringer i denne alvorlige situasjonen. Lytt til deg selv, og ta kroppens signaler på alvor, og gjør noe gøy og meningsfullt hver dag. Dersom du er en av de som opplever mye bekymring kan ett tips være å sette av et fast tidspunkt på dagen for bekymring, distraksjon kan også være fint. Sett på en film eller serie du liker og distraher oppmerksomheten bort fra bekymringene!

6. Vær snill med deg selv

Det å arbeide på hjemmekontor kan innebære mange ulike distraksjoner. Du kan bli distrahert fra andre, slik som samboer og barn, men man kan også bli distrahert fra selg selv og egne tanker og gjøremål. Reduser derfor forventingene til deg selv, ikke få dårlig samvittighet for alt du ikke får gjort. Legg bort tanker som at du ikke svarer til organisasjonens og lederens forventinger, og aksepter en lavere produktivitet i denne perioden. Husk at struktur, rutiner og selvdisiplin vil hjelpe deg lagt på vei til å få ting gjort.

7. Gjør noe for en kollega

Husk at de fleste ikke blir alvorlig syke, men at vi gjør dette av solidaritet for de i samfunnet som er sårbare. De strenge tiltakene som er iverksatt kan bety at noen vil være mye alene fremover. Ofte kan en slik situasjon som dette gjøre at bekymringene eskalerer, og mange føler seg enda mer alene. Tenk over hva du som kollega kan bidra med. Er det noen kolleger du kan ringe til? Sende melding? Er det noen kolleger som trenger praktisk hjelp og bistand?

8. Hold ut – det kommer bedre tider

Ikke gi opp i denne krevende tiden. Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare, og vi kan kjenne på at tålmodigheten settes på prøve. Husk at vi også lærer mye i denne perioden, og at vi kanskje kan ta med oss noe av dette inn i fremtidens arbeidsliv.



Hopp rett ned til innholdet